Hellige Tre Kongers aften

Hellige Tre Kongers aften

Traditionen tro
Kun seks dage efter nytår kommer årets mest magiske øjeblik, især for de mindste, når de den 6. januar modtager deres gaver fra de hellige tre konger. I Spanien er det dem, Melchior, Kaspar og Baltasar, der bri

nger julegaverne til de børn, som har opført sig pænt. Efter de har skrevet et brev til majestæterne for at fortælle, hvad de ønsker sig, kommer den længe ventede dato. Aftenen før bevæger De hellige tre konger sig gennem gaderne i små og store byer i Spanien i det traditionelle optog med kameler belæsset med gaver og i følge med de kongelige væbnere, som uddeler karameller og slik. Lidt efter lidt passerer de sjove, udsmykkede vogne, som overrasker hele familien. Blandt alle de optog, der fejres, bemærkes især det, der foregår i vores by og Alcoi, lidt nord for Alicante, da det er det ældste i Spanien. Når natten falder på, går børnene tidligt i seng og venter på, at Melchior, Kaspar og Baltasar kommer for at aflevere legetøjet.

Tyk varm chokolade
Hos mange spaniere er spisebordet dækket med varm chokolade og en rund kage, der minder om en mandelrand. Chokoladen er varm, men den er meget tykkere end dansk kakaomælk. Derfor står der en ske i chokolade. Kagen bliver normalt dyppet ned i den varme chokolade, og spises på hellige tre kongers aften eller om morgenen efter.

Gaverne
I Spanien glæder børnene sig rigtig meget til hellige tre kongers aften, for det er aftenen, hvor de hellige tre konger komme med gaver til børnene.
Om aftenen inden hellige tre kongers aften pudser alle i huset deres sko, og sætter dem pænt i entreen, så de hellige tre konger kan lægge deres gaver ved hver enkelts fodtøj.
Derudover stille vi mad og drikke ud til de hellige tre konger og deres kameler. Vi stiller som regel altid en stor balje med vand samt et bundt hø til kamelerne, og lidt mad og mælk til de tre konger.

Stor oplevelse for børnene
For børnene er det hvert år en fest at gøre alting parat til hellige tre kongers aften. Traditionen tro har kamelerne ‘selvfølgelig’ drukket alt vandet og spist høet.
Mange af de lidt ældre børn tror stadig fuldt og fast på, at det er de hellige tre konger, der bringer dem gaverne hvert år.

Troen brydes
Børnene kan tro på de hellige tre konger i mange flere år, end de fleste børn tror på julemanden, og det skyldes formentligt, at hellige tre kongers aften er tæt forbundet med den kristne tro. Børnene kan ofte være langt over de ti, før de finder ud af, at det er ens forældre, der fjernede vandet, høet og maden efter, at de var gået i seng.

Tradition med at få gaver fra de hellige tre konger frem for julemanden hænger meget bedre sammen med evangeliet.
Spanierne vil gerne, at deres børn kan blive ved med at tro på, at det er de hellige tre konger, der kommer med gaverne.
De fleste er ikke særlig vilde med julemands figuren, som jo er opfundet af Coca Cola og ikke har noget med juleevangeliet at gøre. For dem hænger traditionen omkring hellige tre kongers aften meget bedre sammen med julens budskab, så de fortsætter med at få gaver fra de hellige tre konger, så længe børnene syntes det er sjovt.